Bol u kolenu

Bol u kolenu je relativno česta pojava kako kod profesionalnih sportista, tako i kod rekreativaca. Uzroci bola u kolenu mogu biti različiti, a lečenje pre svega zavisi od vrste oboljenja i povrede kolena i njegovog stanja. Dobro uzeta anamneza i dijagnostika je od ključne važnosti za dalju rehabilitaciju i oporavak.

Anatomija kolena

Zglob kolena (art. genus)  spaja natkolenicu sa potkolenicom i u njegov sastav ulaze zglob butne kosti i golenjače (tibia), zglob butne kosti i čašice i proksimalni zglob između golenjače i lišnjače (fibula). Meke strukture kolena čine meniskusi medijalni i lateralni, zglobna kapsula, ligamenti među kojima su najznačajniji  pateralni ligament, ukrštene veze, i to prednja (lig.cruciatum anterius) i zadnja (lig. cruciatum posterius), kolateralni ligamenti lateralni i medijalni,  mišići, nervi, krvni sudovi i sinovijalna membrana.

Funkcija kolena

U zglobu kolena se vrše pokreti u dve ravni. U sagitalnoj ravni se vrši pokret savijanja (fleksija) i opružanja (ekstenzija),  dok se u horizontalnoj vrše pokreti spoljne i unutrašnje rotacije.

Uzroci bola u kolenu

Uzroci bola u kolenu su različiti. Mogu da potiču od samog kolena, ali mogu ga uzrokovati i druge udaljene strukture, kao što su kuk, skočni zglob, lumbalna kičma itd. Uzroke bola u kolenu možemo podeliti na unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnji su smanjenje proizvodnje sinovijalne tečnosti koja podmazuje hrskavicu kolena i smanjuje trenje, zatim  genetska predispozicija, degenerativne promene, smanjena gustina kostiju, itd. Spoljašnji su gojaznost, nezdrava ishrana, sportske povrede, prethodne traume zgloba, preterano sedenje i/ili stajanje itd.

Najčešća oboljenja i povrede koje dovode do bola u kolenu

–           Rupture

–           Kontuzije

–           Avulzije

–           Iritisi

–           Artroze

Najčešća stanja koja uzrokuju bol u kolenu

–           Rupture ukrštenih veza, kolateralnih ligamenata, meniskusa i drugih mekotkivnih struktura

–           Skakačko i trkačko koleno

–           Bekerova cista

–           Patelofemoralni sindrom

–           Hondrmalacija patele

–           Gonartroza

–           Reumatoidni artritis

Lečenje bola u kolenu

Dobro postavljena dijagnoza nam dosta pomaže u rešavanju bola u kolenu. Dijagnozu kroz klinički pregled  postavljaju doktor fizijatar  ili fizioterapeut koji kroz testiranje diferenciraju stanje i prave plan i program same rehabilitacije.

Rehabilitaciju bola u kolenu započinjemo fizikalnim procedurama kojima je cilj smanjenje upalnog procesa i regeneraciju tkiva, što predstavlja uvod u dalji tok oporavka koji se sastoji u mobilizaciji zglobnih površina i drugih manuelnih metoda, a nakon toga i same vežbe za aktivnost mišića, stabilnost zgloba i jačanje.

Naš tim iskusnih fizioterapeuta pomoći će vam da otklonite i prevenirate bol u kolenu. Kontaktirajte nas i zakažite besplatan pregled.