Bol u ramenu

Bol u ramenu se vrlo često javlja u predelu tetive bicepsa sa prednje strane ili u samom vrhu ramena. Najčešći razlog koji dovodi pacijenta na pregled je bol i ograničenje pokreta u ramenu, odnosno gubitak njegove funkcije. Zglob ramena je jedan od najpokretljivijih, ali samim tim i najnestabilniji zglob u čovekovom telu, pa su i povrede veoma česte.

Uzroci bola u ramenu

Bol u ramenu je čest simptom koji se može javiti zbog povrede jedne ili više struktura samog ramena, preterane upotrebe ovog zgloba, mikrotrauma, sindroma preopterećenja, sportskih povreda, psihičke i emotivne napetosti, uticaaj vremenskih prilika kao što su vlaga ili hladnoća, ali i zbog mnogih drugih uzročnika.

Anatomija ramena

Zglob ramena cine tri kosti: gornji deo nadlaktice – humerus, ključna kost – clavicula, lopatica – scapula, kao i mišici, ligamenti i tetive koji povezuju ruku za grudni koš.

Kada govorimo o ramenom zglobu, to se obično odnosi na glenohumerlani zglob, koji je i glavni zglob ramena između glave humerusa (nadlakatne kosti) i glenoidnog nastavka lopatice koji omogućava kružne pokrete ramena. Ostali zglobovi ramena su sternoklavikularni, akromiklavikularni, subakromijalni i skapulotorakalni.

Čitav rameni zglob obavijen je zglobnom kapsulom ispunjenom tečnošću koja podmazuje zglob i čini da on pravilno funkcioniše. Ukoliko zglob izgubi svoju pokretljivost ili deo pokretljivosti, kao posledica toga javlja se smanjeno lučenje te tečnosti i dalje komplikacije. Zidove kapsule cine ligamenti.

Rame je okruženo velikim broje mišica koji u međusobnom koordinisanom sadejstvu omogućavaju kontrolisanu funkciju cele ruke i vratno-ramenog segmenta. Dinamičke stabilizatore ramena cine četiri mišica koji su poznati kao rotatorna manžetna: supraspinatus, infraspinatus, teres minor i subscapularis, kao i drugi mišici koji ga okružuju i učestvuju u pokretima.

Najčešće povrede i oboljenja koja izazivaju bol u ramenu

Povrede koje izazivaju bol u ramenu se javljaju kao posledica trauma, što je karakteristično za mlađe osobe i sportiste.

Adhesivni kapsulitis – “smrznuto rame” je upalni proces zglobne kapsule ramenog zgloba i okolnog mekog tkiva, čiji uzrok nije poznat, mada se često navodi ranija povreda ramena, stanje nakon operacije zgloba, inaktivnost, oboljenja štitne žlezde, autoimuna oboljenja, stres…

Tendinitis je upala tetiva koje okružuju rameni zglob i nastaje zbog prekomernog opterećenja gde se tetive taru o kost, pri čemu se javlja iritacija i bol. Najčešće se javlja upala tetive mišica bicepsa brachi.

Burzitis je zapaljenje burze, male zatvorene vreće koja je ispunjena tečnošću i smeštena u unutrašnjosti zgloba koja smanjuje trenje između dve strukture, kao što su kosti, mišici i tetive. Često se javlja zajedno sa tendinitisom.

Kalcifikacija ramena vezuje se za prenaprezanje, a kao posledica toga dolazi do mikro povrede meko-tkivnih struktura. Kalcifikat izgleda kao „mali greben“ koji pacijent oseća prilikom pokreta.

Osteoartritis nastaje tako što tokom vremena hrskavica na zglobovima može postati istrošena ili oštećena zbog degenerativnog procesa ili povrede. Osteoartritis je karakterističan za starije ljude kod kojih se hrskavica vremenom istrošila, pa se javlja bol u ramenu koji može ograničiti kretanje.

Nestabilnost ramena nastaje kroz česte dislokacije i traumatske povrede.

Artritis nastaje delovanjem infektivnih agenasa. U ovom slučaju ne javlja se samo bol u ramenu, već su prisutni i oticanje, crvenilo kože i ograničena funkcija zgloba. Najčešći uzrok artritisa ramenog zgloba jeste reumatoidni artritis i ankilozni spondilitis.

Kontrakture u ramenom zglobu su ograničenja pokretljivosti zgloba u nekim ili svim smerovima, do kojeg može doći zbog različitih patoloških procesa u samom zglobu ili okolnom tkivu. Ograničenje je stalno i odnosi se na aktivna i pasivna kretanja u zglobu.

Artroza je stanje gubitka ili oštećenja hrskavice.

Dijagnostika bola u ramenu

Dijagnostika bola u ramenu započinje ultrazvukom, rendgenom, magnetnom rezonancom ili artroskopijom, nakon čega se na osnovu kliničkog pregleda postavlja dijagnoza, diferencira problem i prepisuje adekvatno lečenje i rehabilitacija.

Lečenje bola u ramenu

Lečenje bola u ramenu treba započeti što pre. Obično se sprovodi kombinovan terapijski protokol lečenja, gde se primenjuje medikamentozna terapija za smanjenje bola u ramenu i zapaljenskog procesa (često i primena kortikosteroida), imobilizacija zgloba, kinesio-taping uz preporuku umerene aktivnosti, a zatim fizikalna terapija, kineziterapija i manuelna  terapija za povećanje obima pokreta, nakon čega se prelazi na povećanje mišićne snage uz stalno praćenje pacijenta.

Fizikalnu terapiju za bol u ramenu sprovodimo kombinacijom različitih fizikalnih procedura. Led se primenjuje u roku od 48 sati od povrede, kako bi se smanjio otok, zatim se prelazi na INDIBA terapiju i razne tehnike manuelne terapije kao što su Maithland, Mulligan, Ergon terapija, PNF, tehnika opuštanja mišićne fascije, kao i druge tehnike za mobilizaciju zgloba ramena, kao uvodne tehnike za dalji menadžment, odnosno vežbe.

Naš tim iskusnih fizioterapeuta pomoći će vam da otklonite i prevenirate bol u ramenu. Kontaktirajte nas i zakažite besplatan pregled.