Kompleks vežbi za gornji deo tela – za žene

Često se čuje da neko vežba samo zbog fizičkog izgleda, ali pojam pokreta i fizičkog vežbanja je mnogo dublji i kompleksniji. Važno je razumeti i dozirano prilagoditi sebi svaku fizičku aktivnost za koju se neko opredeli i da se, pored svega, ona, uklopi u svakodnevne obaveze – posao, porodicu, društveni život.

Predstavljamo vam kompleks vežbi koje bi bilo poželjno prilagoditi sopstvenim mogućnostima:

Vežba broj 1.

Početni položaj – Upor za rukama (položaj izdržaja – šake ispod nivoa ramena, stopala u širini kukova, celo telo zategnuto). Prenos težine sa 4 (2 šake, 2 noge) na 3 tačke oslonca, dodir desnom šakom levog ramena, spustiti šaku na podlogu, pa druga strana. Pri izvođenju vežbe obratiti pažnju da ne dolazi do velike rotacije celog tela pri podizanju jedne od šaka. Celokupna muskulatura je zategnuta. Vežbu uraditi 8-10x po ruci.

Vežba broj 2.

Početni položaj – Oslonac šakama o stolicu/klupu/krevet, trup prav (lopatice sastavljene), leva noga savijena u kolenu, desna opružena. Napraviti pokret ka podlozi uz savijanje ruku u zglobu lakta ne narušavajući položaj gornjeg dela tela. Vežbu uraditi 8-10x kada je podignuta desna noga, pa promeniti nogu i oslonac i uraditi drugom 8-10x.

Vežba broj 3.

Početni položaj – Ležeći grudima na koso postavljenoj klupi, glava u produžetku kičmenog stuba, ruke opružene ispod nivoa ramena sa tegovima u šakama. Povlačeći laktove uz telo ka nazad, pravi se pokret do sastavljanja lopatica, zadržati 2-3s i vratiti u početni položaj. Vežbu ponoviti 10-12x.

Vežba broj 4.

Početni položaj – Raskoračni stav u širini ramena, ruke savijene u laktu, teg u šakama u visini grudi. Udah pre početka pokreta i kroz izdah opružiti ruke sa tegom u šakama ka napred uz obraćanje pažnje na zategnutost mišića celog tela, posebno abdominalnog. Vežbu ponoviti 10-12x.

Vežba broj 5.

Početni položaj – Ležeći na klupi/podlozi/.. opruženih nogu, guma /neka vrsta otpora/ se nalazi oko prstiju stopala, rukama se držati za klupu /ili neki predmet koji ne može da se pomeri/. Povlačeći kolena ka grudima, aktivira se abdominalna muskulatura. Trudite se da pokret bude što sporiji /3-5s/ pri savijanju nogu i pri opružanju. Akcenat je i na tome da lumbalni deo bude na podlozi sve vreme pokreta kako se ne bi stvarao bol u toj regiji i kako bi se samim tim jačali mišići koji se nalaze na tom mestu. Vežbu ponoviti 10x.

Vežba broj 6.

Početni položaj – Upor za rukama, stopala na lopti. Na samom zauzimanju datog položaja, celokupna muskulatura je aktivna i sam pokret dolaska u krajnju poziciju zahteva fokusiranost i pažnju. Laganim pokretom kukovima na gore, doći u poziciju stoja na lopti i oslonca šakama o pod. Budite obazrivi pri povratku u početni položaj. Uraditi prema mogućnostima – preporuke – 8-10x.

Vežba broj 7.

Početni položaj – Ležeći na stomaku, noge savijene u kolenima petama ka plafonu, kolena podignuta od podloge, šakama obuhvatiti stopala. Uz sve vreme aktivnu mišićnu strukturu celog tela napraviti pokret opružanja rukama ka napred, nogama ka nazad, zadržati 2-3s i vratiti se u početni položaj. Vežbu uraditi 10x.