Ravna stopala – uočite na vreme i obezbedite pravilan razvoj svom detetu

Stopalo se sastoji od kostiju, mišića i zglobova koji su pričvršćeni ligamentima i tetivama. Sva ova tkiva daju stopalu jedan normalan oblik. Ravna stopala su deformitet spuštanja svodova, koji se, najčešće, formira kod dece školskog uzrasta. Razlog nastanka ravnih stopala može biti nasledni faktor, ali i slabost mišića, odnosno kada je mišićna snaga nesrazmerna sili opterećenja stopala. Od naslednih faktora najbitnija je genetska predispozicija.

Formiranje svoda na stopalu nastaje posle treće godine života. Kada dete prohoda, snaga mišića nogu se povećava i masno jastuče počinje da atrofira. Masno jastuče (heel fat pad) se nalazi na donjem delu pete, ispod petne kosti i ima zaštitnu ulogu. Tokom hoda, trčanja ili pri doskoku, masno jastuče amortizuje mehanički stres koji deluje na celo stopalo, a najviše na petnu kost.

Deca su, uglavnom, prezaštićena u prvim godinama života kada se svodovi formiraju, pa nedovoljno ojačani mišići pod telesnom težinom popuste. Deformitet se, takođe, formira i kada dete nosi neadekvatnu obuću, naglo izraste ili se naglo ugoji. U školskom uzrastu veliki broj dece, a i njihovi roditelji ne vode računa o fizičkim aktivnostima, tako da se sa njihovim rastom povećava šansa za deformitet (ne samo stopala već i nogu i kičmenog stuba).

Deca sa spuštenim svodovima često imaju bolove u nogama, ne mogu dugo da hodaju jer im se noge brzo zamaraju, nepravilno trče, itd.

Spuštene svodove primećujemo tako što dete stane mokrim stopalom na ravnu površinu i ostavi trag. Ukoliko na unutrašnjoj strani traga ima odstupanja u odnosu na normalan otisak, znači da su svodovi spušteni. Drugi način da proverimo da li dete ima deformitet je da dete stane ispred vas okrenuto leđima ka vama. Ako u tom položaju primetite da je oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani odnosno da je peta zarotirana ka spolja, dete ima deformitet ravnih stopala. Još jedan od načina da proverimo jeste da uzmemo obuću deteta i proverimo đon iste, ako je đon više istrošen na unutrašnjoj strani, moguće je da dete ima ravna stopala.

Za deformitet ravnih stopala, osim korektivnih vežbi, potrebno je da se nose i anatomski ulošci koji će rasteretiti stopala kako bi dete imalo adekvatan položaj noge u obući pri hodu.

Da bi se sprečila progresija deformiteta i postigla korekcija, neophodne su korektivne vežbe za stopala koje sa detetom sprovodi roditelj ili fizioterapeut. Vežbe se rade svakog dana u trajanju od 20 do 30 minuta. Samo pravilno izvođenje ovih vežbi mogu dati rezultate, zato je neophodan nadzor terapeuta ili obučenog roditelja.

Kod nas, u Fizio tim-u, možete odraditi besplatan dijagnostički pregled i na osnovu toga ćemo odlučiti o potrebi sprovođenja korektivnih vežbi i nošenju ortopedskih uložaka.