Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena u svom sastavu sadrži fibrozno-hrskavičave umetke (meniscusi) koji su smešteni uz periferne ivice odgovarajućih zglobnih površina golenjače (tibie).

Razlikuju se:
– spoljašnji meniskus – okruglastog oblika.
– unutrašnji – polumesečastog oblika.

Ovi delovi zgloba kolena se sastoje od tela (corpus menisci), prednjih i zadnjih rogova (cornu anterius et cornu posterius).


Uloga meniskusa je višestruka u statici i dinamici zgloba kolena. Oni obezbeđuju stabilnost zgloba tako što umanjuju nesklad između zglobnih površina butne kosti (femura) i golenjače (tibie). Ponašaju se kao amortizujući diskovi, naročito pri savijanju noge u kolenu (fleksija) i omogućavaju lakše kliženje zglobnih površina jedne preko druge uz ravnomerno raspoređivanje sinovijalne tečnosti preko zglobnih hrskavica. Pri fleksiji, meniskusi se pomeraju pozadi, a pri ekstenziji napred.Povrede meniskusa su relativno česte kod svih sportista (Slika 1.). Nastaju pri forsiranim, naglim i neadekvatnim pokretima potkolenice. Povreda unutrašnjeg (medijalni) meniskusa je češća i nastaje zbog nagle spoljašnje rotacije potkolenice. Pri povredi je stopalo fiksirano, a butna kost (femur) koja je u hiperekstenziji ili fleksiji, rotira se u suprotnom pravcu od potkolenice.

Opisani mehanizmi prilikom povrede nastaju prevashodno u sportu (fudbal, košarka, odbojka, tenis, skijanje). Najčešće dolazi do izolovanih povreda meniskusa, iako nisu retke ni udružene povrede sa ligamentima kolena. Najčešći simptomi koji ukazuju na povredu meniskusa su (probadajući) bol, otok, nemogućnost pokreta (ograničena mobilnost) savijanja ili opružanja u zglobu kolena. Dijagnostika ovog stanja se sprovodi primenom različitih testova (u prvoj fazi) koji su vrlo specifični. Pored klasičnih testova (Slika 2.), magnetna rezonanca je metoda koja daje najbolju sliku o stanju povređenih segmenata.

Narušavanje prirodnog stanja (povrede) meniskusa leče se neoperativno i hirurški.

Neoperativno se leče manje povrede – pretežno spoljašanje trećine meniskusa sa manje izraženim simptomima i koje imaju uslova da budu izlečene fizikalnim procedurama i kineziterapijom (Slika 3.).Operativno se primenjuje parcijalna meniscectomia artroskopski tako što se odstrani deo prekinutog meniskusa da bi se sačuvalo više perifernog vaskularnog tkiva kako bi nastavilo funkciju zaštite, stabilizaciju, pomaganje pokreta i ishranu zglobnih struktura. Uspešnost oporavka nakon artroskopije je 95%.