Zglob kolena – vežbe prevencije od povreda

Zglob kolena – vežbe prevencije od povreda

Ciklus tekstova u vezi sa jednim od najkompleksnijih i najvažnijih zglobova u ljudskom telu, nastavljamo kroz prikaz vežbi koje svako od nas može da primenjuje u praksi.

Tu se misli na stanovništvo koje se rekreativno bavi fizičkim vežbanjem ili na sportiste amatere, profesionalce, sportiste u individualnim sportovima, timskim sportovima, a sve sa ciljem sprečavanja nastanka povreda. Kroz nekoliko narednih snimaka biće predstavljen uvodni deo treninga u kom može da se radi rolanje svih mišićnih grupa donjeg dela tela koje učestvuju u stabilnosti zgloba kolena, a koje će biti aktivne, tj. angažovane u ostatku treninga (video 1).

Pored korišćenja foam rolera u uvodnom delu treninga, preporuka je da se rade vežbe aktivacije mišića donjeg dela tela koje možete ispratiti u jednom od narednih videa (video 2). Sve navedene vežbe se mogu koristiti na početku treninga, ali i pred utakmicu/takmičenje, jer doprinose boljoj prokrvljenosti mišićnog tkiva i utiču na brže uvođenje u specifični deo treninga.

Pored „rolanja“ i aktivacije mišićnih grupa koje su značajne u prevenciji od povreda zgloba kolena, u videu 3 su date vežbe balansa kroz različite položaje. Svaku od predstavljenih vežbi je preporučljivo izvoditi 10-12x ili zadržavanje u određenim položajima 3-5s /3-4 serije/, u zavisnosti od spremnosti/specifičnosti sporta pojedinca koji/a izvodi zadate vežbe.

Kao neizostavan deo preventivnih vežbi su vežbe stabilizacije (video 4). Primenom prikazanih vežbi u kontinuiranom periodu stvarate dobru osnovu za sopstvenu zaštitu od povreda, ali i odličnu bazu za još bolju nadogradnju karakteristika koje su potrebne za svakodnevno funkcionisanje, ali i za nadogradnju performansi koje su potrebne u određenom sportu.