Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Uz prethodni tekst o povredi LCL i MCL (lateralni i medijalni ligament kolena), narednih nekoliko redova će obuhvatiti vežbe koje se primenjuju u prvoj fazi oporavka, nakon perioda fizikalne i dela kinezi terapije.

S obzirom na to da je povreda navedenih ligamenata česta – kako kod profesionalnih sportista, tako i kod rekreativaca, veoma je važno da se sa rehabilitacijom počne na vreme, bez obzira da li je bila parcijalna ruptura, potpuna ili istegnuće. Važno je napomenuti da se oporavak sprovodi uz konsultacije sa doktorima, a u realizaciji stručnih lica (fizioterapeuta u prvom periodu, a kasnije se uključuju i treneri kako bi oporavak bio potpun). Fizikalna terapija je primarna uz postepeno uvođenje kineziterapije (u proj fazi – radi se jačanje m.quadriceps-a, mišića zadnje lože i glutealne regije). Neophodno je da postoji redovnost u sprovođenju tretmana oporavka i apsolutna koncentracija na rad, kako pacijenta, tako i terapeuta – takav način rada se apsolutno sprovodi u Fizio Timu.

Oporavak ovih ligamanata traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseciu zavisnosti od težine same povrede, pa je izuzetno važna povratna informacija od strane pacijenta, da može da prođe što više testova, a da ne oseća bilo kakvu vrstu bola.

Video broj 1. se odnosi na pokretljivost – kroz promenu položaja donjih ekstremiteta, bitno je zadržati pravilan (prikazan) položaj u zglobu kolena, stopala i uz rotacije ne pomerati gornji deo tela. Vežbu raditi 10x na svaku stranu.

Video 2-3. se odnose na balans (vežbu raditi na svakoj nozi po 10x, po 3 serije) – kroz promenu položaja „slobodne“ noge, telo se izvodi iz ravnotežnog položaja, dok „stajna“ noga pravi pokret u zglobu kolena pri svakoj promeni položaja „slobodne“ noge (Video 2.). U videu 3. je prikaz vežbe balansa uz rotaciju gornjim delom tela na stranu „stajne“ noge što celo telo izvodi iz ravnoteže i na takav način „primorava“ aktivaciju mišića celog tela, ali primarno donjeg dela (bitno je povratiti stabilnost zglobu kolena).

Video broj 4. prikazuje vežbu iz oblasti statike /uz pokretljivost kroz pokret druge noge/ koja je usmerena na jačanje m.duadricepsa (10x svaka noga, 3-5 serija).

Prikaz vežbe u videu 5. se odnosi na aktivaciju mišića donjeg dela tela – bočno „cik-cak“ kretanje sa trakom ispod kolena (15-20x na jednu, pa na drugu stranu).

Naredna dva videa se odnose na jačanje mišića donjeg dela tela u olakšanim uslovima uz pridržavanje o TRX. Video 6. prikazuje čučanj uz kontrolisano izvođenje sa akcentom rada da ne postoji bol u zglobu kolena s obzirom da su vežbe za ooravak nakon povrede (postoperativno ili ne). Vežba se radi 10x, 3-4 serije. U videu 7. je iskorak sa zadrškom u gornjoj poziciji (obe noge su blago savijene u kolenu). Vežbu izvoditi prema osećaju /fazi oporavka, jačini mišića, ../ – 6-10x, 3-4 serije.

Poslednji video u kompleksu prikazanih vežbi je iskorak sa gumom ispod kolena (Video 8.). Pri izvođenju vežbe bitno je koncentrisati se na stabilnost zgloba kolena i uz adekvatnu aktivaciju mišića celog tela suprotstaviti se jačini gume koja teži da telo „izvede“ iz položaja ravnoteže čime se vrši jačanje celog tela, ali primarno mišića noge koja je napred. Svaka strana po 10x, 3-4 serije.